Suru

On olemassa suurempia ja pienempiä suruja. Ja jokainen kokee surun yksilöllisesti. Suruun liittyy monia tunteita, kuten epätoivo, haikeus ja melankolia.

Suru vähentää usein halua osallistua sosiaalisiin kohtaamisiin. Surua aiheuttavat erilaiset pettymykset, menetykset ja erokokemukset ja ne voivat liittyä hyvin erilaisiin asioihin. Surun kanssa selviämiseen on saatavilla tukea.

Perheneuvolasta tukea vaikeassa tilanteessa

Pieksämäen kaupungin perheneuvola tarjoaa tukea, kun perhe on kohdannut menetyksen tai vaikean elämänmuutoksen, perheessä harkitaan eroa tai perheesi tarvitsee neuvoja ja tukea eron jälkeen.

Perheneuvola auttaa myös, jos parisuhteessasi on pulmia tai koet perheväkivaltaa tai sen uhkaa, koet vanhempana olemisessa haasteita tai pulmia lapsen kasvatuksessa. Tai jos lapsen käyttäytyminen ja kehittyminen huolestuttavat tai lapsella on haasteita varhaiskasvatuksessa, koulussa tai kaveripiirissä. Perheneuvolasta saat tukea myös, jos lapsellasi on pulmia kielen ja/tai puheen kehityksessä.

Perheneuvolassa työskentelee moniammatillinen henkilökunta (mm. terapeutti, terveydenhoitaja, psykologi, psykiatri, psykoterapeutti, puheterapeutti) ja he tukevat sinua luottamuksellisesti.

Surusta ja kriisistä voi selviytyä

Ihmismieltä voivat järkyttää monenlaiset yllättävät tapahtumat: läheisen menehtyminen, oma tai läheisen loukkaantuminen, sairastuminen, vammautuminen, työttömäksi jääminen tai rikoksen uhriksi joutuminen.

Tukea vaikeaan tilanteeseen voi saada seurakuntamme diakoniatyöntekijöiltä tai papeilta. Seurakunnan työntekijät tukevat vaikeuksien keskellä olevaa sekä käytännöllisten asioiden hoidossa että henkisessä selviämisessä. Keskustelut ovat luottamuksellisia.